Zeg ja tegen sneaker sokken;  en nee tegen sportsokken

Sneakers horen helemaal bij de mode van nu. Je hoeft niet te sporten of zelfs niet eens van sport te houden om sneakers te dragen. Je draagt ze ook niet alleen bij sportieve kleding, maar sneakers gaan tegenwoordig ook prima onder een pak. Nou zijn daar natuurlijk wel regels voor, zoals een casual pak en schone sneakers. Niemand wil een net pak met afgetrapte sportschoenen zien.

De regels voor sokken bij sneakers zijn wat minder duidelijk. Het hangt namelijk af van wat je erbij draagt, welke kleur je kleding en sneakers zijn, en de omstandigheden. Maar als het een beetje mooi weer is, willen we wel graag die enkels zien, ofwel de zogenaamde ‘mankle’. Dit is de blote enkel van een man, die in de naam van mode zichtbaar is. Maar in de naam van hygiëne, draag daar alsjeblieft wel sokken bij.

Sneakers zijn een broedplaats van bacteriën en schimmels. En wat is er erger dan een man die er hip uitziet, maar vreselijke stinkvoeten heeft? Sokken absorberen zweet en voorkomen de geurtjes doordat je voeten droger blijven en bacteriën minder snel kunnen vermenigvuldigen. Dat is niet alleen goed voor je reputatie, maar ook voor je sneakers die langer mooi blijven.  Ook heb je minder kans op blaren als je sokken aandoet.

Je hebt natuurlijk de ‘vijf-paar-voor-een-tientje’ witte sportsokken bij meeste textielzaken, maar daar wil je niet in gezien worden. Als compromis tussen de mode en de hygiëne kun je het beste sneaker sokken dragen. Zoals met alles in deze materialistische wereld, is er natuurlijk volop keuze tussen verschillende sneaker sokken, bijvoorbeeld sokken met kussentjes of antislip aan de onderkant, en sneaker sokken met zilvergaren die bacteriën doden en zo vervelende geurtjes verhelpen.

In de zomer, als je voor de modieuze mankle gaat, draag je van die lage enkelsokken, die geheel in je sneakers vallen en dus onzichtbaar zijn. Ze worden ook wel onzichtbare voetjes of no-show sokken  genoemd. Ze bieden net genoeg stof om het zweet te minimaliseren en je sneakers fris te houden.

Deze herfst zijn opvallende schoenen helemaal in; sneakers van suede, sneakers met plateaus, en sneakers met bling. Om extra aandacht naar de schoenen te brengen draag je daar minder opvallende sokken bij, in neutrale tinten die passen bij de rest van je outfit. Denk dan bijvoorbeeld aan Falke, een sober maar stijlvol merk. Je wilt niet dat je schoenen en je sokken in gevecht gaan om aandacht.